åkte julgranen ut redan efter nyårshelgen. Den hade börjat barra så otroligt mycket. Jag är annars en som håller fast i julen, gärna ända fram till tjugondag knut. Det känns lite tomt men det finns annat juligt som kan ta granens plats så länge :).
Vi har fått tillbaka snön också. Vi fick en del till julhelgen men sen blev det plusgrader och allt smälte bort. Nu har det blivit lite kallare igen och ny snö har kommit. Håller tummarna att den får ligga kvar ett tag. Det är ut till farstukvisten vi går, så mycket längre än så blir det inte för tillfället, förutom promenader med Spike då så klart.
Bäst att ta det säkra före det osäkra. Sambon har fått lite känningar i hals och näsa så han ska åka och ta ett coronatest i dag. Fram tills svar kommer så håller även jag mig hemma. Ingen idé att chansa. Jag har ju turen att kunna jobba hemifrån.
En sak till som hänt för första gången. Jag har gjort en fiskgratäng! Som vanligt har jag hittat ett grundrecept och sen lagt till och tagit bort som jag vill. Det där med att följa ett recept till punkt och pricka är inte riktigt min grej ;). Även om potatismoset inte spritsats upp så fint som på bilden så får jag ändå säga själv att det blev väldigt gott.
Så här gjorde jag..
Fiskgratäng med räkor
600 gram fiskfilé
Potatismos:
1 kg potatis
1 msk smör
1 äggula
1 tsk torkad gräslök
Salt o peppar
Räksåsen:
Räkor
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 teskedsspets dijonsenap
½ grönsaksbuljong
2 tsk hummerfond
1 msk tomatpuré
½-1 tsk dillkrydda
½-1 tsk fiskkrydda
1 msk torkad gräslök
salt och peppar efter behag.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Förkoka fisken i bitar några minuter, ta upp och lägg åt sidan.
Koka potatisen mjuk, häll i durkslag och låt rinna av. Pressa potatisen i en skål, blanda i smöret, äggulan, gräslök och smaka av med salt och peppar.
Smält smöret i en stekpanna, blanda i vetemjölet och rör om, låt koka upp under omrörning så det tjocknar lite. Tillsätt vin, grädde, mjölk och dijonsenap. Blanda i grönsaksbuljong, hummerfond, tomatpuré, dillkrydda och fiskkrydda. Låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i nästan alla räkor, spar några till dekoration.
Klicka ut potatismoset i en ugnsform, lägg hälften av fisken i mitten och häll över halva mängden räksås, lägg på resten av fisken och häll över resten av räksåsen. Toppa med de överblivna räkorna. Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min eller tills potatismoset har fått fin färg.
Ha det så bra <3
Men åh tack för tipset ska göra detta i helgen! 🤩